Димитър Гаврилов – Тренера

Димитър Гаврилов (1958 – 2009)

Димитър Генков Гаврилов или както всички го наричаха „Тренера“ е човекът с чието име се асоциаират успехите и популялизирането на ръгби спорта в град Берковица. Дългогодишен състезател, треньор и деец, който с непрестанните си усилия и непресъхваща мотивация превръща ръгби в най-успешният колективен спорт в града и прославя името му в страната и чужбина.

Роден е на 10 октомври 1958 г., а средното си образование завършва в гимназия „Д-р Иван Панов“ в гр. Берковица. След като през 1974 г. Димитър Аврамов създава първият ръгби клуб в града като част от ДФС „Ком“, Димитър Гаврилов става един от най-запалените състезатели в отбора и негов първи капитан.

Картотека на младият ръгби състезател Д. Гврилов

След като завършва гимназията започва работа в завода за пластмаса „Ком“ в Берковица, като оператор на машина за копчета.

Със съпругата си Таня Гаврилова имат две деца – дъщеря Зина и син Георги, който също е ръгбист и следва в „Национална спортна академия“ с профил треньор по ръгби.

През 1987 г. поема цялата треньорска дейност в ръгби клуба и води момчетата до края на 90-те, когато за няколко години е наследен от неговият възпитаник, Иван Стоянов – Бари. През 2001 г. отново поема треньорския пост след като И. Стоянов започва да работи като треньор в софийския „Локомотив“.

Удостверение за треьор по ръгби – пета степен на Д. Гаврилов

През този период под треньорското ръководство на Димитър Гаврилов, юношеските отбори на клуба печелят множество шампионски титли особено юноши старша възраст, които няколко години печелят титлите безапелационно.

Поредната шампионска титла при ЮСВ

През 2004 г. по негова инициатива се формира отново мъжки отбор, който същия сезон завършва на 4-то място и на 2-ро място по ръгби 7, а през 2019 г. печели и първата си шампионска титла.

През голяма част от живота си Димитър Гаврилов е треньор и главен двигател на развитието и утвърждаването на ръгби спорта в Берковица. Напуска ни твърде рано на 50 г.(7 септември 2009 г.) но оставя след себе си отпечатък върху съдбите на много поколения момчета. Неговите възпитаници днес продължават делото му и постигат много победи на терена и извън него. Клуба продължава да се утвърждава като един от основните центрове за ръгби в България, а неговите състезатели са ядрото на всички национални гарнитури.

Завинаги шампион

След неговата кончина ръгби общността в града се обединява около идеята да почита паметта на човека отдал живота си на любимия спорт с турнир по ръгби 7. От 2010 г. ръгби клуб “Балкански котки” кани отбори от цялата страна и чужбина за участие в ежегодния турнир по ръгби 7 „Димитър Гаврилов – Тренера“.

Отборите на турнира през 2012 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *